Olen Aatu Itkonen, nuori 17-vuotias Kouvolasta kotoisin oleva kevytyrittäjä, esiintyjä ja opiskelija. Teen tällä hetkellä taikurin, juontajan ja yrittäjyyspuhujan töitä samalla opiskellen Media-alaa Tredussa, Tampereen Mediapoliksella. Olen esiintynyt 13-vuotaasta alkaen, ensin taikurina ja myöhemmin juontajana ja puhujana. Vuosittain tapaan satoja ihmisiä ja keikkojakin kertyy kymmeniä ympäri Suomea.

Työssä kuin työssä on tärkeää hankkia yhteistyökumppaneita ja DuuniPolku-hanke onkin yksi esimerkki tästä. Muutin yksin asumaan Tampereelle heinäkuussa 2017 opiskeluiden vuoksi, ja olin sinä keväänä päätellyt Kouvolassa sen vuoden koulukiertuetta yrittäjyys- ja esiintyjäluentojen merkeissä. Tampereelle kotiuduttuani aloin miettimään kuinka täälläkin voisi tehdä yhteistyötä nuorten työllistymistä ja yrittäjyyttä edistävien toimijoiden kanssa. Kuin taikaiskusta, koulumme Wilmaan pamahti viesti DuuniPolulta ja nappasin heti yhteystiedot talteen. Seuraavana päivänä otin välittömästi yhteyttä hankkeeseen ja hyvä niin. Nyt olen päässyt DuuniPolun kanssa yhteistyössä puhumaan tarinaani ja jakamaan vinkkejä yrittäjyyteen Tredun opiskelijoille ja henkilöstölle.  Kiertue jatkuu Tredun kanssa eri puolilla Tampereen seutua syksyn aikana. Lisäksi juuri nyt teemme Pop-Up keikkoja, joissa olen nuorten tavattavissa eri kampuksilla. Myös someyhteistyö on osa diiliämme. On mahtavaa, että tällaisia hankkeita on olemassa – nuorten asialla!

Nyt kun olen kiertänyt oppilaitoksia noin puolitoista vuotta ja nähnyt tuhansia nuoria, olen pistänyt merkille, että yrittäjyys kiinnostaa. Kohderyhmänä pitämissäni tunneissa ovat olleet ja ovat edelleenkin 3. luokkalaisista ammattikoululaisiin. Kyllä luit oikein, alakoululaisista ylöspäin. Tunneillani tuon esille juuri omaa tarinaani ja polkua tähän päivään, aloitinhan esiintymiset kuudennen luokan lopussa. Lisäksi aiheina ovat muun muassa oman osaamisen mainostaminen, kevytyrittäjyys, julkinen työ ja sen mukana tulevat hyvät sekä huonot puolet. Visuaalisesta ja humoristisesta luennostani löytyvät myös vinkkini jaksamiseen ja yleisesti juuri siihen, mitä yrittäjyys vaatii ja mitä se on minulta vaatinut.

”Yrittäjyys- ja esiintyjäluento käynnissä alakoululaisille Kouvolassa”. Kuva: Marko Partanen”

On tärkeää kertoa yrittäjyydestä, sillä se pitää sisällään paljon ennakkoluuloja ja pelkoja sen haasteellisuudesta ja vaivalloisuudesta. Se on toki haastavaa, varsinkin jos tekemistä on paljon, mutta onneksi nyky-yhteiskunnassa on olemassa paljon palveluita ja apukäsiä, jotta juuri sinä voit keskittyä itse työhösi. Tästä esimerkki on kevytyrittäjyys ja laskutuspalvelut, joista tulen kirjoittamaan tarkemmin jatkossa. On myös tärkeää tuoda nuorille vaihtoehtoja muun muassa siihen, mitä voi tehdä valmistumisen jälkeen tai opiskeluiden ohella. Yhä useampi ala linkittyy jollakin tavalla yrittäjyyteen, ja on mahtavaa jos joku jää ajattelemaan asioita esimerkiksi juuri tuntini jälkeen.

 

Aatu Itkonen

Instagram: @aatuitkonen_official

Facebook: @aatuitkonenofficial

www.taikuriaatuitkonen.wix.com/magic

 

Aatu Itkonen toimii DuuniPolku -hankkeen yrittelijäisyyslähettiläänä ja innostaa nuoria unelmien toteuttamiseen.