Tuleva matkaopas elementissään, Big Buddha, Thaimaa Phuket

Olen Emilia Yliheljo ja opiskelen Tredu Lempäälässä, matkailualan palveluiden tuottajaksi. Tämä ala tuntui vain oikealta ja melkein ainoalta vaihtoehdolta miettiessäni vaihtoehtoja yhdeksännellä luokalla. Olen aina rakastanut matkailua, jota miettiessä olen ollut hyvin onnekas. Pienestä pitäen minä olen pääsyt matkustamaan eri puolille tätä maailmaa. Pidän matkailussa erityisesti mahdollisuudesta päästä kokemaan erilaisia kulttuureja ja elämyksiä. Toivon pääseväni ammattikoulun jälkeen matkaoppaan tehtäviin ulkomaille, jossa pääsen jatkuvasti kokemaan uutta erilaisten asiakkaiden myötä.

Opiskelun ohella teen keikkatyötä Workpilots -sovelluksen kautta. Olen hyötynyt työkokemuksesta monilla tavoilla. Koen työkokemuksen erilaisista tehtävistä tärkeäksi, koska näin me nuoret pääsemme kokemaan eri aloja, jotka taas auttavat päätöksessä missä haluaa työskennellä opiskelun jälkeen. Ensimmäinen työkokemus minulla oli yhdeksännellä luokalla. Mietimme, miksi opettajamme Timo jankkasi aina, kuinka työkokemus on tärkeää. Ensimmäistä TET- työpaikkaa hakiessa ymmärsin, kuinka tärkeää näitä asioita on opetella nuorella iällä. Olen hyvin kiitollinen, että sain työkokemusta ja opetusta työkäyttäytymisestä jo tällöin, koska se on mahdollistanut minulle nämä keikkatyöt. Ilman minkäänlaista työkokemusta tämäntapainen itsenäinen työnhaku ja tekeminen saattaisi tuntua vaikealta, mutta sitä ei pidä pelätä, koska jokainen työssäkäyvä on käynyt tämän jännittävän vaiheen läpi.

Rohkaisen jokaista nuorta lähtemään kokeilemaan erilaisia keikkoja, koska ne ovat useimmiten todella mukavia. Niistä saa myös rahan ja kokemuksen lisäksi suhteita, jotka saattavat tulla hyödyllisiksi myöhemmin opiskelun tai työelämän aikana. Itse olen päässyt kokeilemaan kahvittelutilaisuudessa avustamista, kaupan mainosten jakoa sekä tuotejakelua, jossa pääsin tiimivetäjän rooliin sekä nyt blogipostauksen kirjoitusta. Koen saavani hyvää asiakaspalvelukokemusta keikoilta, joka tukee minua tulevaan ammattiini valmistumisessa.

–         Emilia Yliheljo, @emiliayliheljo

Emilia toimii DuuniPolku -hankkeen nuorten työnteon lähettiläänä.