Tervetuloa toisen kirjoitukseni pariin. Olen siis Aatu Itkonen, nuori esiintyjä, taikuri, juontaja, yrittäjyyspuhuja ja ennen kaikkea kevytyrittäjä. Tässä artikkelissa pureudutaan jälkimmäiseen, eli kevytyrittäjyyteen.

Oletkohan sinä kuullut kevytyrittäjyydestä? Se tarkoittaa siis toimimista laskutuspalvelun kautta. Suomessa on muutamia laskutuspalveluita tarjoavia yrityksiä ja itse toimin Suomen suurimman palveluntarjoajan kautta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yritys hoitaa pientä palvelumaksua vastaan minun ja tilaajani väliset byrokratiat ja huolehtii tarvittaessa laskun perinnästä. Tämä vapauttaa kevytyrittäjän keskittymään itse työhön.

Päädyin kevytyrittäjäksi ollessani 15-vuotias. Kuulin tällöin yritysasiakkaaltani, että heidän täytyisi saada lasku, jotta keikka voitaisiin toteuttaa. Ajattelin, että en mitenkään pysty yläkoululaisena perustamaan yritystä, ja näin ollen päädyin Googlettamaan eri vaihtoehtoja. Silmieni eteen pamahti laskutuspalveluita tarjoava sivu ja tutustuin asiaan tarkemmin. Kaikki näytti hyvältä ja rekisteröidyin palveluun. Tähän päivään asti olen toiminut kevytyrittäjänä kaksi vuotta ja kokemukset ovat pelkästään positiiviset.

Arjessa tämä tarkoittaa lähinnä minun ja tilaajan välistä yleistä yhteydenpitoa, jossa muun muassa saan yrityksen tai yksityishenkilön laskutustiedot. Sitten keikkapäivänä luon palvelussa laskun ja lähetän eteenpäin. Tämän jälkeen byrokratian hoitaakin sitten kyseinen firma. Arjessa olen kuitenkin huomannut muutamia ennakkoluuloja ja vääriä oletuksia liittyen meihin kevytyrittäjiin. Yleinen asia, jota kuulen, on meidän virallisuus. Olemmeko me laillisia? Voiko homma oikeasti toimia noin? Ja kyllä, kyllä olemme ja kyllä toimii. Tämä kertoo vain siitä, että vielä kaikki ihmiset eivät ole tietoisia tällaisesta yrittäjyyden muodosta. Loppujen lopuksi, kun asian aina yksinkertaisesti selitän auki asiakkaalle, on juttu saatu maaliin ja työt toteutuneet.

Kevytyrittäjänä hinnoittelu menee täysin itsenäisesti eli saat itse määritellä hinnan palvelullesi tai tuotteellesi. Tunnetusti hinnoittelu on vaikea aihe, mutta voin suositella rohkeasti aloittamaan tämän miettimällä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Kuinka paljon sinulla menee aikaa? Kuinka usein ja kuinka paljon tuotteet kuluvat? Mitä kuluja sinulle tulee esim. laskutuspalvelusta tai veroistasi yms.? Ja yksinkertaisesti kuinka paljon haluat palkkaa? Alussa kannattaa lähteä pienellä summalla liikkeelle ja pikkuhiljaa siitä sitten tarjoustasi nostamaan. Onneksi netti on täynnä hyviä hinnoitteluoppaita ja varmasti sinunkin kollegoidesi tarinoita, joista saattaa olla apua!

Aatu Itkonen kertomassa kevytyrittäjän tarinaansa Tredun opiskelijoille Ylöjärvellä.

Nyt kun olen kiertänyt paljon oppilaitoksia ja nähnyt tuhansia nuoria tunneillani, olen pistänyt merkille, että kevytyrittäjyys kiinnostaa nuoria. Eikä ihme, sillä sehän onkin oiva tapa esimerkiksi kokeilla yrittäjyyttä ja testata omaa liikeideaa. Olen jopa kuullut sosiaalisessa mediassa vierailuideni jälkeen, että jotkut ovat alkaneet oikeasti miettimään omaa tulevaisuuttaan, ja jopa kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Varsinkin, kun itsekin olen vielä opiskelija, olisi toiminimen perustaminen luultavasti haasteellista tässä kiireessä ja hektisessä arjessa. Voinkin lämpimästi suositella nuorille ja toki aikuisillekin kevytyrittäjyyttä, vaikka ihan kokeilumielessä.

Aatu Itkonen  
Instagram: @aatuitkonen_official
Facebook: @aatuitkonenofficial
www.taikuriaatuitkonen.wix.com/magic

Aatu Itkonen toimii DuuniPolku -hankkeen yrittelijäisyyslähettiläänä ja innostaa nuoria unelmien toteuttamiseen.